Azure Azure Monitoring Azure Preview

İlk İnceleme: Azure Automanage

Azure Automanage
Avatar
Written by Emre Martin

Azure Automanage sanal makinalarınızın otomatik olarak Microsoft Cloud Adoption cerçevesi dahilindeki best practice’lere uygun olarak yapılandırmanızı sağlayacak yeni bir Azure servisidir. 

Azure Automanage

Azure Automanage sanal makinalarınız için fayda sağlayabilecek hizmetleri (Azure Backup, Update Management gibi) belirleme, devreye alma ve yapılandırılma adımlarını ortadan kaldırarak tüm bu süreci otomatize eder. Bir sanal makina Azure Automanage’e dahil edildikten sonra her bir hizmet Microsoft  best practice’lere uygun olarak Automanage servisi tarafından yapılandırılır. Yapılandırma sonrasında makina automanage servisi tarafından izlenmeye devam edilir, best practice’lere uygun olmayan bir durum oluşması durumunda makinaya tekrardan müdahale edebilerek uygun duruma getirilir.

Sanal makinalar için Azure Automanage’i etkinleştirirken, bir konfigürasyon profili seçmeniz gereklidir. Bu profil makinelerinize hangi hizmetleri dahil edileceğini ve konfigürasyonunun ne olacağını tanımlarlar. Farklı profillerin olmasının sebebi, iş yüküne bağlı olarak yapılandırılacak hizmetlerin farklı olmasıdır. Örneğin test amaclı kurmuş olduğunuz bir bir sanal makinanın yedeklenmesine gerek yoktur bu durumda Automanage makinayı Azure Backup ile yedeklemeyecektir.

Automanage’de iki konfigürasyon profili mevcuttur.

  • Azure virtual machine best practices – Dev/Test: Geliştirme / Test makineleri için olan profildir.
  • Azure virtual machine best practices – Production: Production makinalar için olan profildir.

Dev/Test ve Production profilleri arasındaki fark; Dev/Test profilinde sanal makinalar yedeklenmez ve VM Insights Monitoring agent yüklenmez.

Azure Automanage Profiles

Azure Automanage tarafından otomatik olarak devreye alınacak servisler:

  • VM Insights Monitoring -> Production *
  • Backup -> Production *
  • Azure Security Center –> Production, Dev/Test
  • Microsoft Antimalware –> Production, Dev/Test *
  • Update Management –> Production, Dev/Test
  • Change Tracking & Inventory –> Production, Dev/Test
  • Azure Automation Account –> Production, Dev/Test
  • Log Analytics Workspace –> Production, Dev/Test

*Çeşitli servisler için dilerseniz kendi tercihleriniz ile konfigurasyon profilini özelleştirebilirsiniz.

Azure Automanage’i bir sanal makina için aktif etmeden önce göz önünde bulundurmanız gereken bazı ön koşullar vardır;

  • Yalnızca Windows Server makinar için kullanılabilmektedir
  • Sanal makinanın çalışır durumda olmalıdır
  • Sanal makinanın desteklenen bir bölgede olmalıdır
  • Kullanıcı doğru izinlere sahip olmalıdır

Azure Automanage şuan için sadece Windows makinalar için West Europe, East US, West US 2, Canada Central ve West Central US Azure bölgelerinde desteklenmektedir.

Azure Automanage Deployment

Automanage’i bir sanal makina oluşturduktan hemen etkinleştirebilir yada portal üzerinden mevcut sanal makinalar için etkinleştirebilirsiniz. Eğer birden fazla makina için automanage’i etkinleştirmek istiyorsanız Azure Policy içerisindeki Enable Automanage – Azure virtual machine best practices isimli policy’ide kullanabilirsiniz.

Azure Automanage Policy Defination

Automanage’i portal üzerinden Enable on Existing VM seçeneği ile sanal makina ve konfigurasyon profilimizi seçerek etkinleştirebilirsiniz.

Azure Automanage Nedir ?

Automanage etkinleştirdek sonra servisin gerekli aksiyonları alması biraz zaman alabiliyor. Gerekli aksiyonlar tamamlandıktan sonra Status kısmı seçtiğiniz sanal makina için Configured olarak güncellenecektir.

Azure Automanage Configuration

Sonuç olarak; automanage servisi bir Log analytic workspace oluşturarak Update ve Change tracking çözümlerini yapılandırmış, bunun dışında makina üzerine monitoring agent, IaaSAntimalware yüklemesi ve tüm bunlar için gerekli bir automation account oluşturmuş. Profil olarak Dev/Test seçtiş olduğumdan Backup yada insight için bir aksiyon alınmamış.

Azure Automanage Deployment

Automanage şuan için ücretsiz ancak Azure Backup, Log analytics gibi servislerin ücretli olduğunu hatırlatmak isterim.

Daha fazlası için:

Görüşmek üzere.

 

Yazar Hakkında

Avatar

Emre Martin

Cloud Solutions Architect