Azure

Azure’da iş Sürekliliği Availability Sets ve Availability Zones

Avatar
Written by Emre Martin

Azure ‘da bulunan kullanılabilirlik seçeneklerine (Availability Options) göz attığımızda tek bir sanal makina için Microsoft %99.9 ‘luk bir SLA (Service Level Agreements) vermektedir. Bu; Bu sanal makina bir hafta içerisinde maximum 10.08 dk ulaşılamaz olabilir demektir ve durumda Microsoft vermis olduğu SLA’yi , 11 Dk’da yerine getirememiş olur. Tabi bu  SLA’in %99.9 u sağlayabilmesi için sanal makinanıza ait OS ve Data disklerinin Premium olması gerekmektedir. Bir çok kurum ve kuruluş için 10 Dk’lık kesinti belki kabul edilebilir ancak kritik iş yükleri için bu alınabilecek bir risk değildir.

Peki bu SLA neden önemli ? Hangi durumlarda kaynaklarınız erişilemez olabilir ?

Microsoft Azure Fabric Layer katmanında (Depolama, ağ aygıtları, güç ve soğutma gibi) meydana gelebilecek problemlerde ya da Azure bölgelerinden birinde meydana gelebilecek felaket durumlarında kaynaklarınız erişilemez olabilir. Eğer bu 10 Dk’lık kesinti sizin için kabul edilebilir değil ise ve her durumda erişebilirlik garantisine ihtiyacınız var ise Azure bizlere iki seçenek sunmaktadır:

Azure Availability Sets ve Availability Zones

Availability Sets vs Availability Zones Nedir ? 

Availability Sets: Azure’da bulunan iş yüklerinin aynı veri merkezi içerisinde farklı host ve rack kabinlerde tutulmasını sağlar. VM’lerinizin donanımsal arızalara karşı korunmasını ve Back-end’te gerçekleştirilebilecek güncelleme ve bakım işlemlerinin sanal makinanızın performansını ve erişebilirliğini ektilenmeden uygulanmasını sağlayan mantıksal gruplardır. Bu mantıksal gruplar Update Domains ve Fault Domains olarak adlandırılır.

  • Update Domains (UD): Azure veri merkezi içerisindeki aynı anda yeniden başlatılabilecek ve bakıma alınabilecek mantıksal VM gruplardır.
  • Fault Domains (FD): Azure veri merkezi içerisinde aynı donanımsal kaynakları (Power ve soğutma gibi) kullanan mantıksal VM gruplarıdır.

Availability Sets içerisine dahil ettiğiniz sanal makinalar (Minimum 2 instance) için SLA %99.95 olacaktır ki bu da haftada 5 Dk lık bir kesinti demektir. Availability Sets kullanarak sanal makinamızın aynı veri merkezi içerisinde erişebilirliğini garantiledik peki ya bu veri merkezi bir şekilde erişilemez olursa ? Ya da bir felaket meydana gelirse ? .. Gibi endişeleriniz halen devam ediyor ise o zaman Availability Zones kullanmanız gerekmektedir.

Azure Availability Sets ve Availability Zones

Availability Zones: Azure’da bulunan iş yüklerinin aynı Azure lokasyonundaki (Azure Region) farklı veri merkezlerinde tutulmasını sağlar. Her bir Zone’un kendine ait Donanım, Network, Power ve Soğutma kaynakları bulunur. Availability Zone’un bulunduğu her Azure lokasyonunda birbirinden bağımsın en az üç veri merkezi bulunur. Availability Zones’un desteklendiği Azure servisleri ve bölgelerinin tüm listesine buradan erişebilirsiniz.

Availability Zones: Nedir ?

Availability Zones, Availability Sets’a göre daha yüksek bir SLA sağlar % 99.99 ki bu da haftada 1 Dk’lık kabul edilebilir bir kesinti demektir.

Availability Zone destekleyen Azure Servisleri iki kategoriye ayrılır:

  • Zonal Services: Belirli bir Zone içerisine aldığınız servisler. (VM, Managed Disks, IPs)
  • Zone-Redundant Services: Zone’lar arasında platform replikasyonu kullanan servisler. (Zone-redundant storage, SQL Database gibi)

Availability Set ve Availability Zone Karşılaştırması:

Availability SetAvailability Zone
SLA99.95%99.99%
ÜcretlendirmeÜcretsizGB Başına $ 0.01 in/Out Zone Traffic
Desteklenen Disk TürleriManaged ve Unmanaged DisklerSadece Managed Diskler
Desteklenen Azure BölgeleriTüm Azure LokasyonlarındaBuradan kontrol edebilirsiniz.
KorumaVeri merkezindeki donanım arızalarVeri Merkezi kesintileri

SLA ile iligli yüzde hesaplaması için aşağıdaki tablodan yararlanabilirsiniz.

Azure SLA

faydalı olması dileğiyle 🙂

Yazar Hakkında

Avatar

Emre Martin

Cloud Solutions Architect