Azure Azure WVD

Windows Virtual Desktop Maliyet ve Lisanslama

Avatar
Written by Emre Martin

Bu yazımda Windows Virtual Desktop (WVD) maliyetlerini hesaplarken göz önünde bulundurmanız gereken ve maliyetleri doğrudan etkileyen faktörleri sizinle paylaşmak istiyorum. Windows Virtual Desktop maliyetleri Lisanslama ve Altyapı maliyetleri olarak iki ana başlık altında toplayabiliriz.

WVD Lisanslama Maliyetleri

WVD servisine bağlanmak isteyen her bir kullanıcı için uygun bir lisans yada Windows 10 Enterprise aboneliğe sahip olmamız gerekmektedir. Windows Virtual Desktop Servisi için sahip olmanız gereken lisans ve abonelikler aşağıdaki gibi olup her hangi birine sahip olmanız durumunda ekstra bir ücret ödemeden WVD servisini kullanabilirsiniz.

  • Microsoft 365 (E3, E5, A3, A5, Business)
  • Windows (E3, E5, A3, A5, Business)
  • Windows 10 Enterprise Virtual Desktop
Yukarıdaki lisans ve aboneliklerden herhangi birine sahip olmanız durumda FXLogix için ayrıca bir lisansa sahip olmanız gerekmez.

*Eğer WVD ortamınızda Windows Server 2012 R2, 2016 YADA 2019 kullanmak istiyorsanız ayrıca Windows Server ve RDS lisansınada gereksinimiz olacağınıda unutmayın. Server lisansını mevcut Azure üyeliğiniz üzerinden (Pay-as-you-go) satın olabileceğiniz gibi Enterprise Agreement yada volume lisans’ına sahipseniz (aktif Software Assurance ile birlikte) AHUB kullanarak lisans maliyetinden kurtulabilirsiniz.

WVD Altyapı Maliyetleri

Uygun bir lisansa sahip olmanız durumunda ikici olarak göz önünde bulundurmanız gereken faktör alt yapı yani Azure Compute, Storage ve Network maliyetleridir. WVD ortamlarının maliyeti Azure üzerinde bir çok faktöre bağlı olarak değişir;

Sanal Makina: Özellikle Pooled host pool dağıtımı yapacaksanız WVD Kullanıcı profillerini belirlemek sanal makina seçiminde (D4s_vs, F4s_v2) ve kaç adet sesion host makinası ihtiyacınız olduğunu belirlemede önemli rol oynar. Kullanıcı başına ihtiyacınız olan ortalama vCPU ve Memory değerine göre ihtiyacınız olan sanal makina seçimini yapabilirsiniz. Dilerseniz Microsoft’un belirşemiş olduğu kullancı profil tiplerine uygun makina önerileri ile de ilerleyebilirsiniz ancak production ortamına geçmeden önce stress ve gerçek hayattaki kullanımın similasyonlarını yapmanızı öneririm.

Desktop Optimizaion: Master/Golen imajlar üzerinde yapacağınız optimizasyonlarda kullanıcı profillerine göre kaynak kullanımı önemli ölçüde düşürebilir.

Microsoft şuan için WVD dağıtımda kullancağınız tüm D ve Bs serisi VM’lerde 90 gün için %30 indirim sağlayan bir teklif sunmaktadır. Ayrıntılara buradan erişebilir ve dilerseniz buradan aktifleştirebilirsiniz. Not: Teklif sadece yeni WVD kullanıcılar için geçerlidir. 😊

Azure maliyet hesaplaması için Azure Calculator (Windows Virtual Desktop) kullanıyorsanız eğer Windows lisansı eklemek/çıkarmak için bir seçenek bulunmadığını göreceksiniz bunun sebebi; Microsoft’un otomatik olarak uygun bir lisans yada aboneliğe sahip olduğumuzu varsayarak fiyatlara AHUB uygulamasıdır. Eğer maliyet hesaplamasını her bir sanal makina için tek tek yapmak istiyorsanız calculator AHUB seçeneği ile ilerleyebilrsiniz.

Reserved Instance: Reserved instance Azure maliyetleri düşürmek için güzel bir seçenek olabilir. Microsoft ile yapacağınız 1 veya 3 yillik taahhüt ile sanal makina maliyetlerinizi %70 oranında düşürebilir ve taahhüt bedelini aylık yada yillik olarak ödeyebilirsiniz.

Auto Scaling: Eğer taahhüt fikri pek hoşunuza gitmediyse ve 7/24 hizmet vermesi gereken bir kurum değilseniz Session host makinalarınızın 7/24 tam kapasite ile çalışmasına gerek yok demektir. Bu durumda Microsoft’Auto Scale Tool yada Nerdio gibi scaling araçlarını kullanmakta ciddi tasarrafular sağlayacaktır.

Ephemeral OS Disks: Pooled Session Host senaryolarında kullanıcı profillerini Fslogix ile Azure file üzerinde tutulduğu senaryolarda Ephemeral OS Disk kullanmak sizi OS disk maliyetinden kurtarabilir. Ephemal OS Disk + WVD yazımı bu linkten okuyabilirsiniz.

Oluşabilecek Diğer Maliyetler;

  • Log Analytics
  • Update Management
  • Security Center
  • Virtual Network Gateway
  • NAT Gateway
  • Recovery Services Vault
  • Microsoft Defender ATP
  • Network Egress

Görüşmek üzere.

Yazar Hakkında

Avatar

Emre Martin

Cloud Solutions Architect